La Pública inicia diverses accions per a lluitar contra el Tomicus

A causa de la detecció d'una plaga de Tomicus, el departamnt de Jardínería de la Pública està duent a terme diverses actuacions per a evitar la seua propagació. “La primera mesura ha sigut talar l'exemplar de pi infectat situat en el polígon industrial d'Altea” Així ho ha explicat el regidor responsable Diego Zaragozí qui ha destacat que “a més en tota la la zona detectada s'ha aplicat mitjançant endoterapia tractaments fortificantes i a continuació s'aplicaran també mitjançant endoterapia tractaments insecticides”.

Mètodes de lluita

El regidor de la Pública ha explicat que “a part d'aquestes actuacions destinades a reduir la incidència de la plaga i reforçar la salut dels pins en la zona d'infestació, es procedirà a col·locar paranys amb feromones en diverses zones del municipi on se situen pins”.

Zaragozí va destacar que “aquests paranys s'utilitzen per a capturar exemplars i al seu torn per a estudiar el nivell d'infestació de la plaga en altres zones del nostre municipi i poder escometre com més prompte millor els tractaments necessaris”.

Els treballadors del departament de Jardineria de la Pública ja han iniciat a més la col·locació de paranys per a evitar que els arbres sans resulten afectats pel Tomicus. Aquests paranys funcionen capturant els insectes adults per a reduir la seua població.

Finalment Diego Zaragozí ha volgut ressaltar que “aquests tractaments s'estan realitzant de manera ràpida per a tractar d'evitar una propagació de la plaga i garantir la salut mediambiental del nostre poble”. 

Perforadors o barrenillos

Aquesta plaga és causada pel coleòpter Tomicus destruens. Els perforadors són coleòpters de xicoteta grandària (no superen els 10 mm de longitud), de colors foscos, negres o castanys. Són voladors, i posseeixen una gran capacitat de dispersió. Desenvolupen el seu cicle reproductor sobre els pins malalts o afeblits per sequeres, per atac d'altres plagues, etc. Aquests insectes són capaços de detectar l'existència d'arbres afeblits molt abans que aquesta feblesa siga palesa per a l'home. Durant els mesos d'hivern es refugien en amagatalls. A la primavera comencen l'activitat i les femelles realitzen les posades (galeria). Als pocs dies naixen les larves que excaven galeries perpendiculars a la galeria de la femella "mare". D'ací passen a pupa i després ja es transformen en adults (que salen pels forats realitzats anteriorment). Els adults s'alimenten de les branques terminals. En produir-se aquests danys, l'arbre presenta la copa amb una tonalitat groguenca que posteriorment canvia a vermellosa, indicant la